Matalan kynnyksen IT-koulutusta

Matalan kynnyksen IT-koulutusta

Matti Kivinen vetää Kauniaisten kirjastossa matalan kynnyksen IT-koulutusta senioreille. Tässä koulutuksessa kaikkia kuunnellaan.

Koulutukseen voi tulla vaikka vain yhdeksi kerraksi, tai aina. Kynnyksiä ei haluta pitää, kaikki ovat tervetulleita ryhmään, oli tietotekniikkatausta mikä tahansa.

Nyt paikalle ovat saapuneet Mirja Voutilainen, Martti Syväniemi ja Riitta Nikiforoff. Kivinen on soittanut Mirjalle ja Riitalle, koska ilmoitus ei ole ehtinyt Kaunis Grani –lehteen. Mirja haluaisi opastusta siinä, miten otetaan digivalokuvia ja kuinka ne tallennetaan tietokoneelle, Riitta pohdiskelee, ettei ole onnistunut aiemmin päivällä tulostimen puhdistamisessa.

”Tulostaminen onnistuu kirjastossakin. Virkailijat hakevat tulosteet takahuoneesta ja laskuttavat pienen summan. Minusta rahankeruu pitäisi poistaa kokonaan: itse prosessi maksaa enemmän kuin tuotot ovat. Lisäksi tulostamiseen liittyy intimiteettiongelma: hammaslääkärikuitit KELAn hakemukseen eivät kuulu virkailijalle”, Matti kommentoi.

Myös Riitta on innostunut valokuvaamisesta ja valokuvien käsittelystä ja haluaisi oppia paremmaksi siinä. Kuvaaja-Kalevi toivoo oppivansa käyttämään paremmin sähköpostia.

Martti näkee erilaisten harrastusryhmien olevan jopa laajemmin yhteiskunnallisesti merkittäviä. ”Vanhustenhuollon kadotessa pikku hiljaa vanhukset hoitavat toisiaan. Matin ryhmä on yksi tapa hoitaa asia.”

Tallennettua elämää?

Kirjastot ovat tärkeitä tietotekniikkakeskuksia niille vanhoille ihmisille, joilla ei ole konetta kotonaan, kuten esimerkiksi Mirjalle, joka siirtyy näyttämään sähköpostin käyttöään koulutukseen tulleille – ja meillekin. Mirja kirjautuu sisään webinfo-boksiinsa salasanallaan, joka on kukan, hedelmän ja myös ihmisen nimi.

”Älä kerro enempää, tai arvaamme sen”, Riitta vinkkaa virne silmäkulmassa.

Mirjan sähköpostiviestit ovat kauniisti lajiteltuina aiheen mukaisiin kansioihin: tytöt, koirat, kukat. Anni on lähettänyt viestin, jossa kertoo suopainikokemuksistaan. Mirja on saanut viestin myös Kauniaisissa vierailleelta thaimaalaiselta tytöltä. Hän näyttää kuvan Stella-koirasta pentuna ja pikkutytöltä saamansa tietokonegrafiikan avulla tehdyn piirroksen, joka koostuu erilaisista kolmioista.

Matti pyytää kurssilaisia tarkistamaan, että heillä on mukana Helmet-lainastokorttinsa – mielellään uutena versiona. Kortin avulla voi hoitaa lainaliikennettä kotoakin käsin. Hän esittelee tiedonhaun helppoutta yleensä avaamalla Kaunis Granin summittaisesti ja hakemalla paikallisen jääkiekkojoukkueen Grankulla IFK:n sivuilta osoitteesta www.grifk/jaakiekko: sieltä löytyy kaikki jääkiekosta, eikä ä- ja ö-pilkkuja käytetä.

”Onko sähköpostin käyttö helpottanut elämää verrattuna kirjeeseen, joka täytyy ensi kirjoittaa, lähettää ja myös vastaanottaa? Perinteisen muistikirjan rinnalle on tullut sähköpostin osoitekirja, johon voi laittaa mielensä mukaan yhden tai kymmenen osoitetta. Kaikki eivät vielä ole omaksuneet sähköpostia”, Matti spekuloi enteellisesti.

”Onneksi eivät, koska koneelle tallennettu ei säily yhtä varmasti tallessa tulevaisuuden tutkijoita varten kuin paperitulosteet”, kommentoivat kuin yhdestä suusta Riitta ja Kalevi.

Lopuksi Matti esittelee aikuisten virtuaalista ystäväkirjaa, johon hän on rekisteröitynyt viime kesänä: Facebookia. Matti on siirtänyt sivuilleen paljon videoita muun muassa parin viikon takaisesta maataloustapahtumasta Isostakyröstä.

”Uuteen käyttöjärjestelmään siirryttäessä vanha myös välillä katoaa. Tähänkin kirjaston koneeseen käyvät vain korppu, CD ja USB: lerppu on jo mennyttä elämää”, Matti päättää enteellisesti.

Rita Dahl

julkaistu Kirjasto 5/2008:ssa

Comments

Popular posts from this blog

SLE ei estä pianistia toteuttamasta unelmiaan

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale