Lähtölaskennan aloittamisen aika

Parakki Omapa hiihtää etumatkaa kiinni

Parakki Omapa hiihtää kohti valtakunnanlaivaa demijoukkueensa etunenässä ennennäkemättömällä tavalla vahvistetuin valuuttavarannoin. Samalla hän kuroi Jonni Maisen muutaman prosentin etumatkaa kiinni ja vahvisti maansa vuosisatoina muuttumattomana pysynyttä ideologiaa: vain yrittänyt voi voittaa, ja vain voitto ratkaisee. Parakkia oli syntymässä siunattu tuolla oman parakin keskeisyyttä korostavalla nimellä, joka osuu kuin nappi myös hänen maansa yleiseen ajattelutapaan. Ainoa säröääni muuten tahrattomassa parakkitaustassa oli miehen monirotuisuus, joka saattoi olla tavallista Suuressa Omenassa, mutta ei kaukaisimmassa Keski-Lännessä, jonne uutiset saapuivat muutenkin vuosikymmeniä muita osavaltioita jäljessä.

Mutta mitäpä olivat Omapan ja Maisen kilvat valtakunnanherruudesta sen rinnalla, mitä maailmassa todella tapahtui. Pientä kuhinaa. Meksikossa huumejengit tappoivat toisiaan, Andien jäätiköt ja Siperian ikimetsät sulivat silminnäkemätöntä vauhtia ja taistelu maailman- ja ilmastonrakenteen epätasa-arvoistumista vastaan ei johtanut mihinkään. Parikymmentä intialaista saatiin kiinni Belgiassa, johon heidän matkansa mannerten yli tyssäsi ikävästi. Meidän matkamme jatkuu, mutta se ei tule olemaan kaunis, sano minun sanoneen kaiken edellä kuullun perusteella.

Omapamaiset parakkileikit, joiden tarkoituksena on kerätä valuuttaa omaan kassaan niin paljon kuin mahdollista, niin lyhyessä ajassa kuin suinkin on aikamme mahtavin mantra. Jäätiköiden sulaessa murtuvat myös laajemmat rakenteet, jotka ovat aiemmin taanneet sen, ettei omapamaisen omaisuuden omistavien ihmisten päivät tai yöt häiriinny vähemmän omapamaisten yrittäessä tunkeutua heidän reviirilleen. Piikkilanka on pitänyt nämä ihmisryhmät erossa toisistaan. Mutta varmojen rakenteiden murtuessa myös piikkilankaan alkaa ilmaantua reikiä, muureihin säröjä, joista vähemmän omapamaiset tunkeutuvat väkivoimin sisälle anastaakseen sen, mitä ilman he uskovat aina joutuneensa olemaan. Kun nämä varmat rakenteet murtuvat, ei ikiroudalla tai –jäätiköilläkään ole enää merkitystä. Tämä on lähtölaskennan aloittamisen merkki viimeisellä maapallomatkalla.

Comments

Popular posts from this blog

SLE ei estä pianistia toteuttamasta unelmiaan

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale