Eurooppa on islamin koti

Eurooppa on islamin koti

Organization of Islamic Conferencen, OIC:n pääsihteeri, professori EEkmeleddin Ihsanoglu kysyi 7.10. Ulkopoliittisen Instituutin Islam ja Eurooppa –tilaisuudessa, onko Eurooppa isäntä vai koti islamille. Hän vetosi yhteiseen historiaamme ja kohtaloomme ja vastasi lopuksi: koti. Islam ei ole Eurooppaan saapunut tunkeilija: Euroopan kahta pääuskontoa yhdistävät abrahamilainen perinne ja kreikkalainen filosofia.

- Ihmiskunnan yhteinen historia on lainaamista. Tämä lainaaminen on ollut kaikkein voimakkainta islamin ja Euroopan välillä. Algebra, lääketiede, astronomia kehittyivät muslimien ansiosta.

Ihsanoglu vaatii, että Eurooppa tunnustaa muslimiyhteisöt Itä-Euroopassa, Bosniassa, Albaniassa, Kosovossa ja Kreikassa. Islamilainen demografia on noussut yhdeksi tärkeäksi maanosaamme muovaavaksi tekijäksi.

- Voisimmeko kutsua Eurooppaa yhteisen historiamme vuoksi kristillis-islamilaiseksi? Myös meidän kohtalomme on yhteinen.

Ihsanoglu uskoi islamilaisten yhteiskuntien modernisoitumisen olevan avain edistykseen. Myös OIC pyrkii edistämään islamin modernisoitumista ja sitä seuraavaa kohtuullistumista. Lisäksi politiikka ja uskonto pitäisi hänen mielestään erottaa toisistaan. Pieneen vähemmistöön kuuluvat radikaalit tekevät hallaa koko uskontokunnalle.

- Islamia arvostetaan paljon enemmän, jos sitä ei käytetä poliittisiin päämääriin. Radikalismille ei löydy uskonnollisia tai historiallisia perusteita. Toisaalta eurooppalaisten pitäisi varoa myös eurosentrismiä, Ihsanoglu kritisoi.

Muslimit ovat alkaneet kysyä identiteettiään Euroopassa vasta toisen maailmansodan jälkeen. Ennen sitä identiteetti rakentui kansallisuuden ja etnisyyden varaan.

julkaistu Sana-lehdessä

Comments

Popular posts from this blog

SLE ei estä pianistia toteuttamasta unelmiaan

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale