Sensuuri on palannut Kiiltomatoon!

Su. klo 14.45. Kommenttini Kiiltomadon keskustelujouheen Kuka on kirjailija?, jossa vaadin nollatoleranssia ala-arvoisille henkilökohtaisuuksille. Viestini poistettiin. Saa nähdä, poistetaanko nyt tämä keskustelunaloitukseni. Jos poistetaan, olen todella pettynyt ja voin vain todeta taistolaisuuden palanneen maamme kamaralle.

Päiv. 14.59. Kuten arvelin, asiallinen keskustelunaloitukseni on poistettu Kiiltomadon nettisivuilta. En voi muuta todeta kuin sensuurin, taistolaisen henkilöjahdin jne. palanneen takaisin Kiiltomatoon. Mutta viesti lähtee kyllä eteenpäin muille foorumeille.

"Vastasin alempaan ketjuun Matti Salmelan ala-arvoiseen, henkilökohtaisuuksia sisältäneeseen viestiin kommentilla, jossa vaadin tällaisille viesteille nollatoleranssia Kiiltomadossa. Kommenttini poistettiin. Samalla poistettiin Salmelan ala-arvoinen viesti.

Ihmettelen kyseistä reaktiivista toimintaa. Salmelan viesti olisi pitänyt poistaa jo silloin, kun se ilmestyi matoon. Vasta minun ilmeisesti ikäväksi julkaisuperiaatteita koskevaksi kritiikiksi koettu viestini johti toimintaan.

Kyse on paitsi julkaisuperiaatteista, myös hyvästä mausta ja netiketin kunnioittamisesta. Olen aivan tavallinen ihminen, en mikään julkisuuden henkilö, eikä tällaisia viestejä tarvitse kenenkään sietää. Ne yksinkertaisesti häiritsevät - vaikka naurettavia ja täysin vailla pohjaa - työrauhaa.

Vastaisuudessa toivon sensuurin Kiiltomadossa iskevän viesteihin, joihin sen pitääkin iskeä, ei asialliseen kritiikkiin, jota omakin viestini oli.

Ja jos tämä asiallinen viestini nyt häviää, en voi muuta kuin ihmetellä ja todeta jonkinkaltaisen taistolaisuuden palanneen maankamaralle."

Rita Dahl
Suomen PEN-aktivisti ym.

Comments

Eero said…
Kuulostaa todella typerältä.

Ylläpito voi tietenkin poistaa asiattomuudet, solvaukset ja vastaavat. Mutta jos asiallista keskustelua rajoitetaan niin siitä tulee helposti isompi juttu kuin varsinaisesta keskustelunaiheesta.

Eli sivuston ylläpito ampuu tällaisella toiminnalla itseään vain jalkaan. Outoa jos ei tuollaista asiaa olla ymmärretty.
dahl said…
Aivan samaa mieltä. Vielä typerämpää oli toimitukselta jättää julkaisematta asiallinen nollatoleranssi-vaatimukseni. Omaan jalkaan sattuu jo...
dahl said…
Vielä oudompaa oli, että minu pyydettiin sensuroimaan itseäni eli poistamaan tämä kommenttini blogistani sen jälkeen, kun Kiiltomadon pt. oli poistanut sen Kiiltomadosta "metakommenttina". Valitettavasti niitä tarvitaan, erityisesti tällaisessa tilanteessa. Kuten sanoit, itse aiheuttavat lumipalloefektin sensuurillaan.
O tempora, o mores.
SL said…
Ohoh, mutta se Kiiltomadon keskustelupalsta on huvittava. Erityisen messevä on ketju "Olemme poistaneet ruoka-aiheisen ketjun" tms. Käyn sitä aina välillä lukemassa. Kuuluuko Kiiltomato Alma Mediaan? Samantyyppistä menoa. "He tekevät sen itse."
dahl said…
Ei kuulu Alma Mediaan kuitenkaan. :) Mutta on ihan omat menot siellä.

Pitäisi olla automaattisesti selviö, että ala-arvoisuudet ja henkilökohtaisuudet poistuvat heti eikä vasta kymmenes päivä. Näin ei tapahdu esim. minun kohdallani. Voimme siis todeta, että sensuuri on luonteeltaan valikoivaa.

Totuuden nimissä on kerrottava, että Kiiltomadon pt. oli minuun yhteydessä kun Salmelan toinen ala-arvoinen viesti tuli. Hänen mielestään J. Pekka Mäkelän viesti "korjasi" sen. Olin Bogotássa, eikä ollut aikaa miettiä. En siis vaatinut viestin poistoa tuolloin.

Minä en kuitenkaan halua mitään korjaamisia. Haluan nollasensuurin ala-arvoisuuksille, koska se on ainoa oikea linja. Toivottavasti meni nyt perille.

Ei varmaan kylläkään mennyt, kyllä tästä tulee vielä nokan koputtamista. Mitä en ymmärrä, en ole mikään julkisuuden henkilö, eikä tuollainen tyyli ole sallittua kenenkään kohdalla. Siitä menee työrauha, joka on kaikkein tärkein.

Popular posts from this blog

SLE ei estä pianistia toteuttamasta unelmiaan

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale