Eugénio de Andrade
Eugénio de Andrade alias José Fontinhas kuuluu portugalilaisen nykyrunouden tunnustettuihin modernistisiin klassikoihin ja hän on myös portugalilaisen lukevan yleisön suosikkeja. Vuonna 1977 Limiar julkaisi hänen kootut teoksensa nimellä Obra de Eugénio de Andrade.

Fontinhas meni kouluun 6-vuotiaana ja muutti vuotta myöhemmin äitinsä kanssa Castelo Brancoon. 1932 hän siirtyi Lissaboniin päättääkseen peruskoulunsa. Hän opiskeli Lissabonissa 11 vuoden ajan. Fontinhas oli kiinnostunut lukemisesta ja vietti tuntikausia kirjastossa lukien ja kirjoittaen runoja. Vuonna 1938 hän lähetti kortin ja kolme-neljä runoaan runoilija António Bottolle (homoseksuaali runoilija, jota Fernando Pessoa auttoi saamaan teoksiaan julkisuuteen oman Olisipo-kustantamonsa kautta) kommentoitaviksi. Hän julkaisi ensimmäisen runonsa Narcison seuraavana vuonna ja muutti nimensä Eugénio de Andradeksi.

14.3.1956 runoilijan äiti kuoli ja hänen mukanaan osa runoilijasta: ”Minun suhteeni lapsuuteeni, erityisesti äitiini ja maahani, on tärkeä koska pohjimmiltamme elämme toinen toistamme varten.”

Vuosien mittaan Andrade matkusteli paljon, osallistui lukuisiin kirjallisuustapahtumiin ja tutustui moniin portugalilaisiin ja ulkomaisiin kulttuurivaikuttajiin ja kirjailijoihin, muun muassa Miguel Torgaan, Sophia de Mello Breyner Andreseniin, Teixeira de Pascoaesiin, Marguerite Yourcenariin, João Miguel Fernandes Jorgeen, Vitorino Nemésioon. Hän on julkaissut yli parikymmentä kirjaa, proosan ja runouden lisäksi myös lastenkirjoja, muun muassa História da Água Branca- ja Aquela Nuvem e Outras -teokset.

Comments

Popular posts from this blog

SLE ei estä pianistia toteuttamasta unelmiaan

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale