Kirjallisuus, valta ja vastuu -keskustelu huomenna

Suomen PEN ja Pasilan pääkirjasto järjestävät huomenna klo 18 pääkirjaston auditoriossa Kirjallisuus ja valta -aiheisen keskustelun. Tervetuloa! Allekirjoittanut juontaa. Tässä keskustelijoiden esittelyt.

Runoilija Saila Susiluodon esikoisteos Siivekkäät ja Hännäkkäät ilmestyi vuonna 2001. Susiluoto palkittiin teoksestaan Kalevi Jäntin palkinnolla marraskuussa 2001. Susiluoto on julkaissut tähän mennessä neljä runokokoelmaa. Hän on myös toimittanut Elävien runoilijoiden klubin Motmot-vuosikirjan 2003. Saila sai Suomi-palkinnon vuonna 2005, on Taiteen keskustoimikunnan kirjallisuuslautakunnan jäsen ja hän on ollut myös Nuoren Voiman Liiton puheenjohtaja. Saila on opiskellut kirjallisuustiedettä H:gin yliopistossa.

Runoilija Elo Viiding on julkaissut lähes kymmenen runokokoelmaa ja proosateoksia. Hän debytoi vuonna 1990 Elo Vee –nimimerkillä ja on julkaissut neljä kirjaa nimimerkillä ja neljä Elo Viidinginä. Nihil Interit on julkaissut Elon runoista koostuvan suomennosvalikoiman Paljastuksia. Valta-aspekti ja poliittisuus on usein Elon runoissa läsnä. Elo on vastaperustetun Saarikoski-seuran puheenjohtaja ja vastaa runoilijan teosten toimitustyöstä viroksi. Elo on varsinaiselta koulutukseltaan näyttelijä.

Wikipedian ylimalkainen luonnehdinta Elosta: Viiding writes mainly about the oppressed. It is her opinion that every person is controlled and oppressed by someone else. She also uses her poetry to address what she sees as shortcomings in the Estonian educational system. She writes directly to her reader and her tone is extremely ironic. Elo on kehittänyt muun muassa Rosalinda Triipla –nimisen henkilöhahmon, jonka suulla hän on kommentoinut erilaisia yhteiskunnallisia epäkohtia.

Elo on tunnetun virolaiskirjailija/näyttelijä Juhan Viidingin tytär – ja käsitellyt isäänsä tulevassa romaanissaan. Elon isoisä Paul Viiding kuului 1930-luvulla Arbujad-ryhmään.

Ny Tid-lehden päätoimittaja, suomalais-libanonilainen Patsy Nakell on työskennellyt myös YLE:n ruotsinkielisessä toimituksessa vuosina 1995-2004. Hän oli Nieman Fellow Harvardin yliopistossa vuonna 2007 ja tutki Yhdysvaltain Lähi-Idän politiikkaa. Patsy palaa ensi vuodeksi Harvardiin jatkamaan opintojaan.

Comments

Popular posts from this blog

SLE ei estä pianistia toteuttamasta unelmiaan

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale