Afganistanin naisten ääni

Global Finland
Uutiset, 14.11.2007
Malalai Joya, Afganistanin naisten ääni

Afganistanilainen Malalai Joya joutui eroamaan kolmeksi vuodeksi wolesi jirgasta, maan parlamentista, kun hän kutsui televisiossa parlamenttia pahemmaksi kuin eläintarha. Joya on afganistanilaisten naisten ääni maailmalla.
Malalai Joya. Kuva: Rita Dahl.Malalai Joya. Kuva: Rita Dahl.

Joyaa syytettiin artikla 70:n perusteella, joka kieltää lakiasäätävien kollegoiden kritisoimisen.

Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun Joyaa ahdisteltiin. Vuonna 2003 hän puhui Afganistanin perustuslakia uudistavassa loya jirgassa sotaherroja ja huumekuninkaita vastaan. Loya jirgan johtaja Sighatullah Mujadidi kutsui häntä uskottomaksi ja kommunistiksi.

Hän on saanut tappouhkauksen neljästi ja viime vuoden lopulla häntä heitettiin wolesi jirgassa vesipulloilla ja hänet yritettiin raiskata. Hän on kulkenut vuosien ajan vartijoiden ympäröimänä.

"Aktivistiurani alkoi jo lukioaikoina Pakistanissa Organisation of Promoting Afghan Women´s Capabilities (OPAWC) -kansalaisjärjestössä, jossa työskentelen edelleen. Järjestön tehtävänä on kouluttaa lukutaidottomia naisia ja sillä on orpokoti, joka on valitettavasti nyt suljettu."

Joya sanoo, että vaikka hänen asemansa parlamentissa on muuttunut, hän on edelleen sama ihminen.

"Jatkan Afganistanin kansan puolesta taistelua. Kansamme jäsenet – erityisesti naiset ja lapset – ovat uhreja, joiden täytyy saada oikeutta."
Ääni ei vaikene

Wolesi jirgaan Joya nousi vuoden 2005 vaaleissa Farahista maakunnan toiseksi suurimmalla äänimäärällä.

"Parlamentissa minun ei annettu puhua, koska totesin että yli 80 prosenttia wolesi jirgan jäsenistä on entisiä sotilashallitsijoita tai huumekuninkaita, jotka harjoittivat ase- ja huumekauppaa ja kiristystä Taleban-aikoina."

Wolesi jirgasta erottamisensa jälkeen Kabulissa edelleen asuva Joya ei voi enää asua miehensä kanssa, hän joutuu vaihtamaan yöpaikkaa joka päivä ja kulkee aina vartioituna.

"He voivat kyllä tappaa minut, mutta he eivät pysty vaientamaan ääntäni, koska se on kaikkien afganistanilaisten naisten ääni."

Joya toivoo voivansa elää siihen asti, että entiset Taleban-johtajat, joista osa on nykyisiä parlamenttiedustajia, joutuvat oikeuden eteen tuomiolle teoistaan ja maahan saadaan demokraattinen hallinto.
Työ jatkuu

"Kaikenlainen tuki – moraalinen ja materiaalinen – kansainvälisiltä järjestöiltä on tervetullutta. Myös palkinnot lämmittävät mieltäni ja saavat minut jatkamaan työtäni. Uskon että toivoa on: antifundamentaliset liikkeet lisäävät suosiotaan ja minun työlleni on seuraajia. Toivottavasti lännen vapautta rakastavat tahot jatkavat työmme tukemista, koska ilman teitä se on mahdotonta."

Joya uskoo erityisesti naisten ja lasten koulutukseen panostamiseen. Naiset ovat yhteiskunnan kantava voima, joilla on voimaa muuttaa koko yhteiskuntaa parempaan suuntaan.

Uhkista huolimatta Joya matkustaa edelleen ympäri maailmaa hakemassa hänelle myönnettyjä ihmisoikeuspalkintoja tai kertomassa Afganistanin tilanteesta. Suomeen hän on tullut Kanadan Vancouverista ja sitä ennen hän on ollut pari viikkoa Yhdysvalloissa. Hän puhuu Unifemin ja Tampereen yliopiston tilaisuuksissa ja vierailee ulkoministeriössä. Raskasta viestiä välittävällä Joyalla, joka jaksaa myös hymyillä, on kysyntää.

Joya on ollut ehdolla muun muassa Euroopan Parlamentin Saharov-palkinnon saajaksi ja Women´s Economical Forum valitsi hänet yhdeksi maailman 250:n Young Global Leaderiksi tänä vuonna.

Rita DahlMalalai Joyan vaalityötä ja taistelua naisten oikeuksien puolesta seuraava dokumenttielokuva Enemies of Happiness esitetään keskiviikkona 14. marraskuuta klo 16 Bio Bristolissa, Helsingissä.

Joya puhuu Suomen Unifemin järjestämässä Naiset ja uskonto -seminaarissa torstaina 15. marraskuuta Kansallismuseon auditoriossa, Helsingissä.

Comments

Popular posts from this blog

SLE ei estä pianistia toteuttamasta unelmiaan

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale