Sukellus toisiin todellisuuksiin

Pikakuva

Maailmaa ja todellisuutta uudella tavalla

Päivi Taussi

KOTKA. Runoilija Rita Dahl kirjoittaa runoja - ja kirjoittaa myös paljon muuta. Runokokoelma Aforismien aika on juuri ilmestynyt, ja toukokuussa on tulossa matkakirja Tuhansien portaiden lumo - kulttuurikierroksia Portugalissa. Paraikaa hän myös suomentaa ja toimittaa portugalilaisen nykyrunouden antologiaa.

Rita Dahl, millainen on hyvä runo?

- Kamalan vaikea kysymys. Periaatteessa se voi olla millainen tahansa maailmaa ja todellisuutta jotenkin uudella tavalla hahmottava teksti. Se voi olla kielellisesti uudistava tai vähemmän uudistava. Hyvään runoon mahtuu monenlaista.

Mikä on paras tapa levittää runoja?

- Jos ajatellaan mediaa, television Runoraati on hirveän hyvä ja laajalevikkien tapa. Ehkä runouden sanoman kannalta parempi, koskettavampi tapa ovat tilanteet, joissa runoilijalla on suora kontakti kuulijoihin.

Poikkeaako portugalilainen nykyruno suomalaisesta?

- Tietenkin poikkeaa. Runot kuitenkin kumpuavat maisemasta, yhteiskunnasta ja kulttuurista, jossa runoilija elää, vaikkei hän niitä suoranaisesti käsittelisikään. Portugalilaisen runouden symbolit ja metaforat ovat erilaisia kuin suomalaisen. Suomalaisessa runoudessa yksi hallitseva yleissävy on ironia, ja sitä ei Portugalissa ole niin paljon. Uusin portugalilainen runous on filosofisempaa, ja se syntyy monesti teoreettisista lähtökohdista.

Mitä ovat portugalilaisen runouden tyypilliset symbolit?

- Aika samanlaisia kuin Espanjassa. Perussanastossa on esimerkiksi vettä ja hedelmiä. Samantapaisia on ollut Suomessa modernistisessa lyriikassa.

Mitä teet silloin, kun et askaroi runouden parissa?

- Silloinkin kirjoitan, ansaitsen leipäni toimittajana. Rentoudun ottamalla laulutunteja. Pyöräilen, runoilijankin pitää huolehtia ruumiinkunnostaan. Vapaa-aikani menee myös sananvapaus- ja ihmisoikeusaiheeseen työhön Suomen PENin varapuheenjohtajana. Juuri nyt työllistää elokuussa Helsingissä pidettävä Keski-Aasian naiskirjailijakokous, jota koordinoin ja jonka pohjalta ilmestyvän antologian toimitan.

Rita Dahl vieraili tiistaina Kotkassa Pekkas-akatemian runoklubissa. Toinen illan vieras oli runoilija Karri Kokko.

julkaistu Kymen Sanomissa 18.4.2007

Comments

Popular posts from this blog

SLE ei estä pianistia toteuttamasta unelmiaan

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale