Sinnikäs toisinnäkijä

Sinnikäs toisinnäkijä

Al Davidson elää sarjakuville ja sarjakuvista. Buddhalainen Al piirtää ja harrastaa itämaisia taistelulajeja. Itsepuolustuslajit ovat opettaneet hänelle piirtämisessä tarvittavaa koordinaatiota ja pitäneet hänet hengissä uusnatsien hyökätessä.

Al syntyi Spina-Bifida-vammaisena. Spina-Bifida aiheuttaa vamman selkärankaan. Vamman suuruus määrää halvaantumisen asteen.

-Aloin kävellä 4,5-vuotiaana vaikka olin yhä halvaantunut. Tämä hämmensi monia lääkäreitä. 15 vuotta sitten vammani eteni niin, että jouduin pyörätuoliin. Pystyin silti kävelemään lyhyitä matkoja.

Sinnikäs Al aikoo päästä pyörätuolista eroon ja kävellä vuoden päästä ilman sitä.

Sarjakuvia Al alkoi piirtää jo 6-8 kuukauden ikäisenä ollessaan sairaalassa eristyksessä. Sairaanhoitajat antoivat Alille liituja ja paperia, joilla hän pystyi kommunikoimaan hoitajien kanssa, koska ei puhunut vielä.

-En ymmärtänyt tietenkään piirrosteni olevan sarjakuvia, koska sairaalan seinillä ei ollut kuvia. En erottanut yötä päivästä, koska valot olivat aina päällä. Lopulta opiskelijahoitaja selitti minulle, että kun lensin yli vuorien ja puhuin peikoille ja keijuille, unelmoin nojatessani metallikaiteeseen nojaten hereillä ollessani. Olin aluksi pettynyt, mutta sitten aloin piirtää unelmiani. Ensimmäisen piirrokseni tein metallikaiteeseen nojaten ja piirtäen hengityksestäni nousevaan höyryyn.

Kahdeksaan ikävuoteen mennessä Al oli leikattu 21 kertaa ja hänen isänsä oli yrittänyt kahdeksan kertaa murhata hänet.

Al piirtää edelleen samoja unelmiaan toivoen olevansa taitavampi kuin kuuden kuukauden ikäisenä. Unet, unelmat ja kokemukset vammaisuudesta toimivat usein hänen inspiraation lähteenään.

-Näen maailman toisin kuin muut, ja haluan jakaa nämä näkyni niin monen ihmisen kanssa kuin mahdollista. Haluan myös rohkaista muita näkemään maailman toisesta näkökulmasta. Buddhalaisilla on sanonta: ”Jopa himmennetty peili kiiltää, jos sitä kiillotetaan joka päivä.” Tämä idea kantaa työtäni.

Itämaiset taistelulajit ja piirtäminen

Alista tuli 17-vuotiaana itämaisia taistelulajeja opettavan mestari Shang Qi Tsen oppilas.

-Mestari selitti, kuinka hyvän taisteluartistin täytyy olla hyvin pyöreä henkilö, jolla on taistelutaitojen ohella parantamisen, kalligrafian ja piirtämisen kyvyt. Hän kannusti minua piirtämään ja opetti, kuinka taistelulajeissa tarvittavia hengitystä, koordinaatiota ja rytmejä voi soveltaa piirtämiseen.

Hän myös kehotti Alia aloittamaan karateharrastuksen. Nyt hänellä on viidennen asteen musta vyö Dian Qi Tao –Kung Fussa ja ensimmäisen asteen musta vyö Karate-Do-Shokai:ssa.

-Treenauksen ansiosta olen selvinnyt hengissä. Newcastlessa ja Lontoossa asuessani uusnatsit hyökkäsivät välillä kimppuuni.

Uusin aluevaltaus on elokuva. KynnysKINOn ohjelmistossa nähtiin The Gauntlet, hulvaton lyhytelokuva pyörätuolilla liikkuvasta supersankarista. Alin omaelämäkerralliseen Spiral Cage –kirjaan perustuva sarjakuvanäyttely oli esillä Lasipalatsin aukiolla.

Al on naimisissa Maggien kanssa. Heillä on Coventryssä studio Alin työskentelyä varten ja kirjakauppa, josta huolehtii Maggie.

-Olemme uskontoamme päivittäin harjoittavia buddhalaisia, ja käymme tapaamisissa aina kun voimme. Maggien kaksi lasta edellisestä avioliitosta vierailevat usein. Lisäksi opetamme sarjakuvan piirtämistä kaupassa kahdesti viikossa lapsille ja aikuisille eli vapaa-aikaa ei jää kauheasti.

Alin suosikkisarjakuvataiteilijoita ovat Will Eisner ja Alex Toth, joita hän pitää mestareina. Myös dream-taiteilijat Rick Vietch ja Moebius ovat korkealla hänen listallaan. Alan Moore ja Neil Gaiman ovat hänen mielestään kaksi tämän hetken suurinta sarjakuvapiirtäjää. Al inspiroituu myös David Lynchin, Alfred Hitchcockin ja Akira Kurosawan elokuvista. Kuvataiteilijoista Van Gogh, Hugo Simberg ja Akseli Kallen-Gallela saavat hänen hyväksyntänsä.

Comments

Popular posts from this blog

SLE ei estä pianistia toteuttamasta unelmiaan

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale