Nigerian suistomaan öljykonflikti

Hyökkäykset yksittäisiä ihmisoikeustaistelijoita vastaan ovat jatkuneet Nigerian suistomaalla viime vuosina. Human Rights and Humanitarian Law (IHRHL) –järjestön johtaja Anyakwee Nsirimovu on syyttänyt aktiivisesti Nigerian suistomaan Rivers Staten viranomaisia korruptiosta. Hän on saanut tappouhkauksia, ja ollessaan palaamasta kokouksesta 4.3. hänen kimppuunsa hyökkäsi joukko aseistettuja miehiä. Nsirimovu pääsi kuitenkin pakenemaan paikalta. Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch vaati, että Nigerian viranomaiset tutkivat välikohtauksen ja tappouhkaukset, ja asettavat epäillyt syytteeseen.

Human Rights Watch julkaisi tammikuussa 2007 107-sivuisen raportin "Chop Fine: The Human Rights Impact of Local Government Corruption and Mismanagement in Rivers State, Nigeria", jossa selvitetään kuinka viranomaiset käyttävät julkisia varoja Rivers Statessa, joka on öljyntuotannon keskuksia. Afrikan HRW:n johtaja Peter Takirambudde toteaa muun muassa, että monet valtion ja paikalliset viranomaiset Rivers Statessa ovat varastaneet julkisia varoja, joita olisi voinut käyttää perusterveydenhuollon ja koulutuksen saamiseksi alueen asukkaille.

Vuodesta 1999 keskushallinnon tuki Rivers Staten 23 osavaltiolle on enemmän kuin nelinkertaistunut. Rivers Staten budjetti oli viime vuonna 1,3 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria, mikä on enemmän kuin yhdenkään Länsi-Afrikan maan budjetti. Rahat eivät ole silti menneet alueen asukkaiden hyväksi: eräs osavaltio kulutti 2,4 % budjetistaan peruskoulun infrastruktuuriin, mutta peräti 30 % palkkoihin, puheenjohtajan ja lainsäädännöllisten neuvonantajien toimistokuluihin.

Comments

Popular posts from this blog

SLE ei estä pianistia toteuttamasta unelmiaan

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale