Läpinäkyvyttä liian varhain

Läpinäkyvyyttä liian varhain

Mihail Hodorkovski halusi läpinäkyvyyttä venäläiseen yrityskulttuuriin liian varhain. Läpinäkyvyyssuunnitelmiin kuuluivat myös oma hyväntekeväisyysohjelma Avoin Venäjä, joka koulutti tulevia Venäjän toivoja.

Jukosin pörssiin listautuminen olisi edellyttänyt läpinäkyvyyttä: tämän eteen Hodorkovski teki 2000-luvun alussa töitä.

-Putinilla oli useita syitä Hodorkovskin eliminoimiseksi, ja läpinäkyvyyden tavoittelu oli näistä tärkein, uskoo Valeri Panjushkin, jonka Mihail Hodorkovski – hiljaisuuden vanki (Tammi, suom. Jukka Mallinen) on juuri julkaistu suomeksi.

Konkreettinen käännekohta

Konkreettista käännekohtaa ja vainojen alkamista merkitsi helmikuussa 2003 Venäjän teollisuusjohtajille, myös Hodorkovskille järjestetty tilaisuus Kremlissä, jossa Hodorkovski kritisoi vallanpitäjiä avoimesti lahjonnasta, sivaltaen kritiikin säilällä myös itseään. Ensin pidätettiin Jukosin turvallisuuspäällikkö Aleksei Pitšugin, heinäkuussa Platon Lebedev ja marraskuussa oli Hodorkovskin vuoro.

Asianajaja Anton Drelj uskoo, että Hodorkovski kaavaili myös kansainvälistä öljy-yhtiötä, joka olisi koostunut Exxon Mobilista, Jukosista ja Sibneftistä. Hodorkovskilla ja Abramovitšilla olisi ollut yhtiöstä 30 % omistus, jonka avulla olisi kontrolloitu länsiyhtiöitä. Omistus olisi taannut myös riippumattomuuden venäläisistä vallanpitäjistä.

Läpinäkyvyyssuunnitelmat tulivat sekä venäläisille yrityksille että valtiolle liian aikaisin.

Hodorkovskin toimet 1990-luvulla olivat muodollisesti laillisia, vaikkakin laittomia. Tämän hän on tunnustanut itsekin.

-Myös kansalaiset ”rikkoivat lakia” nostaessaan kahta palkkaa samaan aikaan koko 90-luvun ajan.

-Hodorkovski ei ole Putinin hallinnon uhri tai sankari, vaan hän on itse syyllistynyt samanlaiseen johtajien erottamiseen näytöstyyliin ja lahjontaan kuin Putin ja muut johtavat oligarkit.

Hodorkovski oli myös tuomassa uudenlaista, länsimaista bisneskulttuuria Venäjälle. Siihen kuului hyvin pukeutumisen lisäksi myös sulava käytös, joka hurmasi ulkomaiset sijoittajat laittamaan rahansa Jukosiin. Liikemiehenä Hodorkovski piti huolta siitä, että öljy-yhtiö Jukosiin sijoittavat ihmiset uskoivat sijoitustensa moninkertaistuvan.

-Hodorkovski oli ennen muuta liikemies, hän halusi voittaa, ei hävitä.

Comments

Popular posts from this blog

SLE ei estä pianistia toteuttamasta unelmiaan

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale