Uhatut naiskirjailijat

Lehdistötiedote, julkaisuvapaa 8.3.2007

Uhatut naiskirjailijat

Suomen PENin naiskomitea haluaa muistuttaa kansainvälisenä naistenpäivänä, että naiskirjailijoiden ja –toimittajien ilmaisunvapautta rajoitetaan ympäri maailmaa. Kansainvälinen PEN on erityisen huolestunut kunnianloukkaussyytöslaeista, joita käytetään usein auktoriteetteja kritisoivien tuomitsemiseen.

Kansainvälisen PENin mukaan vuonna 2006 yritettiin rajoittaa 60 naiskirjailijan ilmaisunvapautta. Anna Politkovskajan murha oli traaginen tapaus, mutta sen varjoon jäi moni muu uhattu naiskirjailija.

Uzbekistanilainen toimittaja ja aktivisti Umida Nijazova pidätettiin 22.1.2007. Häntä pidetään kolmen kuukauden esivankeudessa ennen oikeudenkäyntiä. Nijazovaa syytetään vallankumouksellisen kirjallisuuden levittämisestä Uzbekistanissa ja maan rajojen ulkopuolella. Pidätys liittyy Niyazovan reportaaseihin toukokuun 2005 Andijanin kansanmurhasta. Lisätietoa tapauksesta: www.internationalpen.org.uk/index.php?pid=33&aid=552&type=current.

Kansainvälinen PEN on ollut pitkään huolissaan kirjailijoiden ahdistelusta Vietnamissa. Kirjailija ja esseisti Tran Khai Than Thuy pidätettiin lyhyeksi aikaa syyskuussa 2006 hänen Internetissä julkaistujen artikkeleidensa vuoksi. Jonkun ajan kuluttua pidätys uudistettiin, tällä kertaa esseiden vuoksi. Hän on toisinajattelijoiden lehden To Quocin (Isänmaa) toimittaja. Lokakuussa hänet vietiin Hanoihin ”kansanoikeuteen”, jossa poliisi kokosi yhteen 300 ihmistä nöyryyttämään häntä. Lisäksi hänen kotiinsa on hyökätty ja häntä on kutsuttu pettäjäksi ja prostituoiduksi. Tällä hetkellä hän elää virtuaalisessa kotiarestissa. Hän on myös tämän vuoden Hellman Hammett –palkinnon voittaja. Lisätietoa: http://hrw.org/english/docs/2007/02/06/vietna15277_txt.htm.

Kyseenalainen kunnianloukkaus

Kansainvälinen PEN käynnisti marraskuussa 2006 kampanjan, joka pyrkii kunnianloukkauksen poistamiseen rikoslaeista kokonaan. Kunnianloukkausta käsitellään nyt rikosoikeudellisena, ei siviilioikeudellisena rikkomuksena ja loukkauksen käsite on nyt liian laaja eikä sillä ole laillista perustaa. Naiskirjailijoita syytetään kunnianloukkauksesta muun muassa Meksikossa, Algeriassa, Marokossa ja Filippiineillä. Turkissa kunnianloukkauslakien avulla oikeuteen ovat joutuneet maan merkittävimmät kirjailijat, toimittajat ja akateemikot. Heidän joukossaan on kansainvälisesti tunnettu kirjailija Elif Shafak, jonka romaanihenkilöiden väitettiin loukanneen Kemal Atatürkin muistoa.

Joissakin maissa – Serbiassa, Iranissa, Brasiliassa, Kolumbiassa, Perussa - naiskirjailijat ovat saaneet peräti tappouhkauksia.

Naiskirjailijat edustavat sananvapauden miekan terää. Naiskirjailijoiden ahdistelu kertoo aina ko. maan muutenkin hälyyttävästä sananvapaustilanteesta.

Lisätietoja:

Rita Dahl, puh. 041-5033645

Suomen PENin naiskomitean puheenjohtaja, Suomen PENin varapuheenjohtaja

Comments

Anitak said…
Tämä ei liity kirjoittamaasi asiaan, mutta tuli mieleeni, kun taannoin kysyit, miten labelsit saa näkymään sivupalkissa, että et todennäköisesti ole vaihtanut vanhaa Tempaltea uudeksi eli sellaiseksi jossa näkyy Layout, missä voi käsitellä niin sanottuja Page elementtejä, kuten labeleja. Vaihtaminen käy niin, ettäklikkaat kohtaa Pick new Template. Mutta seivaa sitä ennen vanhan sivupohjasi html-koodi Wordpadilla (ei missään tapauksessa Wordilla). Voit valita uudesta templatesta saman sinisen pohjan mitä käytät nytkin. Lue Bloggerin ohjeista miten vaihtaminen käy.
dahl said…
Olen kyllä vaihtanut templaten uudeksi, silloin kun Blogger kysyi, haluanko tehdä sen, ja halusin! Mutta label-lista ei silti tule reunaan.

Näin ainakin tein mielestäni.

Popular posts from this blog

SLE ei estä pianistia toteuttamasta unelmiaan

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale