Suomen PEN ja Venäjä

Arvi Perttu herättää keskustelua Johan Bäckmanin kirjasta, jossa sivutaan Suomen PENiäkin. Kirjan väitteet ovat enimmäkseen ylilyöviä, ja kirjoittaja Putin-kannattaja. Mistään neutraalista esityksestä ei ole kysymys:


01.03.2007 - 11:29

Kun asuin Neuvostoliitossa, PEN-järjestöä pidettiin siellä CIA:n käsikassarana, ja siihen liittyneitä venäläisiä emigranttikirjailijoita maanpettureina. Tämän "neuvostokansan mielipiteen" takana oli tietenkin KGB, eikä siinä ollut mitään ihmeteltävää.

Kysymyksiä kuitenkin syntyy, kun suomalainen Venäjä-tutkija Johan Bäckman näyttää olevan samoilla linjoilla. Tuoreessa kirjassaan Saatana saapuu Helsinkiin hän väittää, että Amnesty International ja Suomen PEN lietsovat Suomessa Venäjä-vihaa. Tekstinäytteistä tulee sellainen vaikutelma, kuin lukisi 1930-luvun Pravdaa: "haiseva suomaaislauma tarttui Anna Politkovskajan ruumiiseen". Bäckmanin samansävyisiä kirjoituksia Suomesta ja suomalaisista löytyy myös venäjänkielisiltä nettisivuilta. Niitä lukiessa uskoo, että ne saattavat aiheuttaa joissakin venäläisissä "poikkeuksellisen voimakkaita vainoharhaisia ja paranoideja tuntemuksia" Suomea kohtaan.

Bäckman tekee ihailemalleen Puninille oikean karhunpalveluksen: assosiaatiot Neuvostoliittoon saavat lisäravintoa, ja Hautalan kritiikki tuntuu sitäkin oikeutetummalta.

Comments

Popular posts from this blog

SLE ei estä pianistia toteuttamasta unelmiaan

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale