Kustantajan sivuilta

MAALISKUU 2007

Kohtalokas kannen avaaminen
RITA DAHL

Kääriydyn tiukemmin huopien alle ja yritän olla liikkumatta. Ei se mitään auta. Kylmää on, eikä kylmyys kaikkoa, vaikka kuinka yrittäisin olla liikkumatta. Tämä on jo tuttua, olen tottunut halpojen pensionaattien kylmiin huoneisiin. Tällä kertaa olen Portossa, viimeisellä aineistonhakumatkallani Pohjois-Portugalissa joulu–tammikuussa 2007.

Onneksi pensionaatin ystävällisen brasilialais-portugalilaisen pariskunnan suhtautuminen lämmittää, samoin portviini, jota saa paikallisesta Pingo Docesta halvalla, eikä sovi unohtaa kulttuurinkaan – hienon Serralvesin nykytaiteen museon – tervehdyttävää vaikutusta.

Enpä tiennyt, mihin jouduin avatessani Fernando Pessoan Hetkien vaellus -runovalikoiman kannen. Avaaminen johti ensin portugalin kielen opintoihin, sitten Lissaboniin opiskelemaan kieltä, alivuokralaiseksi löytöretkeilijähenkisten vuokraemäntien luokse, kaupungin mahtaviin kirjakauppoihin, lopulta kulttuurihistoriallisiin sukelluksiin niin Lissabonissa kuin Portugalissa.

Huomasin yhtäkkiä kääntäväni portugalilaista runoutta, sitten kirjoittavani matkakirjaa Portugalista. Portugali veti syvemmälle, vaikka en ollut alun perin suunnitellut viettäväni aikaa maan parissa sen pidempään. Jotenkin vain upposin, mutta ei tämä suhde ole mitenkään yksinkertainen.

Portugali ja portugalilaiset ovat maa ja kansa, jotka kiehtovat ja työntävät pois luotaan samaan aikaan. Juuri tämä tekee heistä niin kiinnostavia, kun rakkaussuhde ei ole yksinomaan palvova. Henkilökohtaisiksi palvonnan aiheikseni nousivat tietysti kirjallisuus, runous, kulttuurihistoria, maisemat, kaupungin ja kylät, jotka herättivät minussa impressionistisia tunnelmia. Aistimukset alkoivat virrata välimerellisessä lämmössä konsonanttien särähdellessä ympärillä.

Minua etoi löytöretkeilijä-mentaliteetti, eläimen kaikkia osia hyödyntävä keittiö, kylmät huoneet ja naftaliinin, kuoleman tuoksu. Pitämisen ja inhoamisen yhtälöstä muodostuivat Portugali-kokemukseni rajat.

Olkaa hyvä! Pian ne ovat teidänkin ulottuvillanne, kun Tuhansien portaiden lumo – kulttuurikierroksia Portugalissa ilmestyy.

Comments

Popular posts from this blog

SLE ei estä pianistia toteuttamasta unelmiaan

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale