Keski-Aasiasta kajahtaa

Kyltymätön uuni

– naiskirjailijat ja sensuuri

”Minun on mietittävä, mitä kirjoitan. Lehteni ei julkaisisi mitä tahansa ajatuksiani.” Toimittaja Vera Iversen tiivistää keski-aasialaisten naiskirjailijoiden ongelmat. Julkisen sensuurin lisäksi suita tukkii luontainen itsesensuuri. Lehdet – tai kirja - ovat kuin kyltymätön uuni, jonka kitaan täytyy syöttää loputtomasti materiaalia ilman, että saa ajatella vapaasti.

Iversenin puheenvuoron lisäksi Kyltymätön uuni –antologiassa pääsee ääneen seitsemän muuta keski-aasialaista naiskirjailijaa, jotka kertovat omista sensuuriin liittyvistä kokemuksistaan tai analysoivat yhteiskunnallisen tilanteen kehitystä ja sen vaikutuksia naiskirjailijoiden ilmaisunvapauteen.

Antologian tekstit valottavat naiskirjailijoiden tilannetta ja (mahdollista) sensuuria myös Turkissa, Egyptissä, Malawissa, Italiassa, Suomessa ja Kiinassa. Tekstit kertovat karua totuuttaan: joissakin maissa sensuurin koura on voimakkaampi ja avoimempi, toisissa maissa kärsitään eräänlaisesta piilosensuurista. Eivät edes länsimaat ole sensuurilta turvassa: sen muodot vain ovat hienovaraisemmat.

Antologian kirjoittajat ovat kirjailijoita, toimittajia ja tutkijoita, ja omien maidensa PEN-keskusten jäseniä.

Tekstit ovat Suomen PENin naiskomitean elokuussa 2007 Helsingissä järjestetyn Keski-Aasian naiskirjailijakokouksen alustuksia. Alustusten lisäksi antologia sisältää kaunokirjallisuutta.

Antologian on toimittanut Rita Dahl.

Comments

Popular posts from this blog

SLE ei estä pianistia toteuttamasta unelmiaan

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale