Hukkaan joutuneet ihmiset

Hukkaan joutuneet ihmiset

Tuomas Timonen

Oodi rakkaudelle

Teos, 2007

88 ss.

Dramaturgi, runoilija Tuomas Timosen tärkein aihe toisessa runokokoelmassa ovat ihmissuhteet, joita hän käsittelee (median ja kasvatuksen välittämien) ennakkoluulojen, stereotypioiden ja keskustelupalstoilta löytyvän kollektiivista mieltä kuvaavan materiaalin kautta ja avulla, saaden ne näyttämään väkivaltaiselta taistelutantereelta, jossa molemmat etsivät tasapainoa oman tilan ja toiselle suodun tilan kesken.

Timonen käsittelee myös runoilijan roolia – stereotypioiden kautta.

Omistettu –runossa tilan ajatusta lähestytään ironisesti runoilijan ja hänen partnerinsa suhteen kautta: ”Ajatteletko, että ilman kauppalappuasi / runojani tai minua ei olisi olemassa? / Haluaisitko kantaa myös pitkää mustaa viittaani?”. Ihmissuhteen väkivalta on siinä, että näennäisen merkityksettömistäkin asioista – kokemuksesta – voidaan kehittää aikaan riita.

Timosen runot laajenevat kehotuksiksi astua ulos kaikenlaisista ennakko-oletuksista, katkaista totunnainen, tietyn kaavan mukaan etenevä arki, repäistä: ne ovat anarkistisia halussaan kyseenalaistaa ennakko-oletukset, roolit ja yhdenlainen oikea olemisen tapa, niin maailmassa kuin ihmissuhteissa. Ne ovat myös runonkirjoittamisen konventioita rikkovia antirunoja.

Rivien välistä löytyy poliittisuutta: runoilija ei haluaisi, että maailma olisi tällainen taistelutanner.

Pirstaloituneita todellisuuksia

Timosen runot puhuvat nykyihmisistä, jotka ovat hukassa itsensä ja ihmissuhteidensa kanssa, jotka ovat muuttuneet ulkopuolisten, pirstaloituneiden todellisuuksien kuviksi, yhtä häilyviksi ja kyvyttömiksi ottamaan paikkaansa ihmissuhteessa ja maailmassa.

Välillä tulee tunne kuin epäyhtenäisyys ja pirstaloituneisuus Timosen runoissa olisi saatu aikaan Googlen avulla, mutta tästä ei ainakaan mainita.

Joissakin runoissaan Timonen heittäytyy reilusti absurdin puolella yhdistellen näennäisesti aiemmin toisiinsa liittymättömiä lauseita. Välillä runot sivuavat myös dadaa ja surrealismia. Myös dramaturgiset keinot ja tekniikat ovat Timosella käytössä. Hän hyödyntää dialogia, monologia ja erilaisia rooleja.

Timosen runot ovat mielenkiintoinen lisä aikalaisrunon kentälle.

Comments

Popular posts from this blog

SLE ei estä pianistia toteuttamasta unelmiaan

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale