Conimbriga - muinainen roomalainen kaupunki


Muinaisen kaupungin muureilla

Conimbrigan rauniot kuuluvat Iberian niemimaan parhaiten säilyneeseen raunioihin, muinaisen roomalaisen kaupungin jäännöksiin. Coimbrasta 16 kilometriä lounaaseen sijaitsevaan Conimbrigaan matkaa suunnitellessa kannattaa selvittää linja-autojen aikataulut etukäteen. Ollaan nimittäin Portugalin syrjäisellä maaseudulla, jossa bussia voi joutua odottamaan parhaimmassa tapauksessa muutamankin tunnin. Näin kävi ainakin minulle. Toisella kerralla olin paljon viisaampi. Liput saa ostettua hiukan edullisempaan hintaan bussipysäkkien edustalla sijaitsevasta kioskista.


Noin kilometrin päässä sijaitsevasta Condeixasta tosin lähtee linja-autoja säännöllisin väliajoin Coimbraan.

Conimbrigan alueella oli asutusta 900 eKr.-600-700 jKr. Roomalaisten saapuessa alueelle noin 100 eKr. Conimbriga oli jo kukoistavaa aluetta, mutta roomalaisten aikana alue menestyi entistäkin paremmin niin sosiaalisessa kuin poliittisessa mielessä. Conimbrigan väestö integroitui roomalaisten aikana muuhun Lusitaniaan. Myös taloudellisesti mentiin eteenpäin: alueelle syntyi uusia tehtaita ja maaperää alettiin hyödyntää entistä paremmin viljelyssä. Conimbrigaan syntyi uusia monumentteja, asuntoja ja kokonaan uusi kaupunkikeskus. Kaupunki kärsi barbaarien hyökkäyksistä ja suevit valloittivat sen 465-468..


Muinaiskelttiläinen briga-sana tarkoitti puolustettua kaupunkia. Conimbrigan ympärille rakennettiin 200-luvulla suojaava muuri, jonka jäännöksiä on hiukan jäljellä. Muurin oikealla puolella on Suihkukaivojen talo, Casa dos Repuxos, jonka pohjapiirroksen lammikot ja huoneet ovat hämärästi nähtävissä. Raunioiden keskeltä löytyy myös kylän mahtavimpiin kuuluneen Cantaberin asunnon jäännökset kylpyineen, altaineen ja lämmitysjärjestelmineen. Suevit karkottivat hänet ja hänen lapsensa ja vaimonsa asunnostaan.


Kolme kilometriä pitkää akveduktia käytettiin veden kuljettamiseen kukkulan päällä sijainneeseen kylpylään. Alueen eteläosassa sijaitsivat lähteet. Mahtavien temppelien rajaama foorumi oli kaikkien sosiaalisten toimintojen keskus. Anfiteatterikin oli yhteisiä esityksiä varten. Alueella sijaitsi alun perin myös kylpylä, joka aikojen saatossa muuttui hautausmaaksi.

Comments

Popular posts from this blog

SLE ei estä pianistia toteuttamasta unelmiaan

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale