Antiikin raunioita ja menoa

Antiikin raunioita ja menoa


Alentejon maakunnan ytimessä sijaitsevat Portugalin autenttisimmat kaupungit ja kylät.

Évoran linnoitusmainen, goottilaistyylinen katedraali kohosi korkeuksiinsa 1186 Sancho I:n, Alfonso Enriquesin valtakauden aikana. Paikalla oli luultavasti ennen sitä moskeija. Katedraalin valmistumiseen kului kaikkiaan kuusikymmentä vuotta. Täällä siunattiin vuonna 1497 Intiaan lähteneen löytöretkeilijä Vasco da Gaman aluksen liput.

Évorassa ovat Portugalin, mahdollisesti koko Iberian niemimaan, parhaiten säilyneet roomalaisen temppelin Dianan jäännökset, jotka ovat 100-200-luvulta. Temppeliä kannattee 14 Estremozin marmorista tehtyä pylvästä. Temppelin lähellä on Portugalin ensimmäisen Tangerin-komentajan Rodrigo Afonso de Melon 1485 rakennuttama kirkko São Joãon kirkko. Goottityylisen oven takaa löytyy António de Oliveira Bernardesin valmistama kaakelitaulu.

Évoran tunnetuimpaan São Franciscon kirkkoon on legendan mukaan haudattu purjehtija Gil Vicente ja se sijaitsee Praça 1 de Maiolla. Munkkien luukappeli on tämän kirkon yhteydessä. Kappelin seinät on vuorattu munkkien pääkalloilla ja ylijääneitä luita on käytetty seinien täyttämiseen. Karmaisevaa tunnelmaa täydentää kaksi roikkuvaa ruumista, joista toinen on lapsen. Oviaukon kohdalla tulijaa tervehtii teksti: ”Me luut odotamme sinua.”

Évoran kaupungin ovat vallanneet opiskelijat, jotka viettävät villiä elämää underground-henkisissä baareissa ja tanssipaikoissa. Niille löytyy paikka helposti ränsistyneistä varastorakennuksista. Trendikkäät baarit ja keskiaikaiset rakennukset sekä antiikkiset rauniot – kaikki ovat täällä sulassa sovussa keskenään. Vanhoista perinteistä ei pidetä kiinni orjallisesti kuten Coimbrassa. Évora on pikemminkin sekoitus vanhaa ja uutta kuin pelkästään vanhaa.

Évoran mysteeri

Évoran mysteeriin ovat vuosisatojen aikana ihastuneet niin maallikot kuin runoilijat. Saudosismo-runosuuntauksen luojana tunnettu runoilija Teixeira de Pascoaes totesi Évorasta, että se on kuin ”hiljaisuuden katedraali”, täynnä mystiikkaa ja kauneutta silmille. Jos on olemassa ikuisen läsnäolon myyttiä ilmentävä kaupunki, se voisi olla Évora, jossa pyhä ja maallinen yhtyvät lähes täydellisessä tasapainossa. Keskiaikaiset kapeat kujat johdattavat paitsi muinaisten monumenttien, myös ikuisen tunnelman ääreen.

Évoran ympäristöstä löytyy paljon neoliittisiä kivimonumentteja, menhirejä, joille pääsee parhaiten vuokraamalla auton tai muun kulkuvälineen. Cromeleque dos Almendres on Iberian niemimaan tärkein megaliittiryhmittymä, joka koostuu 95:stä pyöreästä graniittimonoliitistä. Anta Grand do Zambujeiro puolestaan on Euroopan suurin dolmen-kivi, Anta Capela de São Brissos kappeli N2-tien varrella ja Escouralin luola lepakoiden täyttämä luola, jonka seiniä koristavat paleo- ja neoliittinen kivitaide, 10000-30000 vuotta iäkkäät kuvat biisoneista ja hevosista.

Comments

Popular posts from this blog

SLE ei estä pianistia toteuttamasta unelmiaan

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale