Maailmankatsomuksen esityksiä

Maailmankatsomuksen esityksiä

Marina Tsvetajeva

Piru ja muita kertomuksia

Kääntänyt ja toimittanut Elina Kahla

Like, 2006

Tsvetajeva tunnetaan ennen muuta runoilijana, vaikka tämä lehdissä julkaistusta ja julkaisemattomasta proosasta koostettu kertomusvalikoima todistaa, että hänet oli myös erinomainen, omaleimainen prosaisti, sellaisenakin ennen muuta runoilija, joka kertoo tarinaa mielleyhtymien, kuvien ja vaihtuvien näkökulmien avulla. Tsvetajevan proosaa pitääkin tulkita kuin runoa.

Hänen proosansa ammentaa etäännytetystä omaelämäkerrallisuudesta. Hänen proosassaan elävät Tsvetajeville läheiset henkilöt – ankara äiti, jonka huomiosta hän kilvoitteli turhaan Musjan kanssa, lempeä isä, opettajat, (kauko)rakastetut ja kosijat, Rilkekin tietysti.

Tsvetajevan proosa on hänen mystisen ja poeettisen maailmankatsomuksensa kuvausta samaan aikaan, eikä lineaarinen ja looginen tarinanlukutapa ole sen kohdalla aina paras mahdollinen lukustrategia. Tsvetajevan proosassa on juonenkäänteitäkin, tapahtumia ja konkreettisia henkilöita, mutta suora narratiivinen tulkinta vie harhaan. Tapahtumien seuraamista tärkeämpää on seurata tunnetilojen vaihtumista ja niiden vaikutusta lukija-kokijaan.

Aloitustarina Piru on avaintarina, jossa tiivistetysti esitetään Tsvetajevan keskeisiä teemoja ja tyyliä, allegorinen kertomus runoilijaksi syntymisestä ja runoilijan omalaatuisesta tavasta hahmottaa maailmaa. 5-vuotiaan päähenkilön ensimmäiseen rakkauskokemukseen yhdistyvät 17-vuotias naiseuden kynnyksellä oleva Valeria, mutta myös atleettinen naarasleijona, doggi, joka istuu Valerian sängyllä aina silloin, kun rakkauden kokemusta ei häiritse mikään. 7-vuotiaana dogin ja Valerian paikan anastavat pelikortit ja pelihimo. Rakkaus on juokseva ja muuttuva tunne, eivätkä sen kohteet aina mukaudu tunteen kokijan tahtoon.

Doggi on samalla piru: piru ja Jumala kietoutuvat yhteen runoilijaksi syntyneen tytön kokemuksessa, jossa sielullinen ja ruumiillinen ja monet muut polariteetit yhtyvät, koska runoilijan johtotähtenä eivät ole faktat vaan kokemus, jolla ei ole ennaltamäärättyä suuntaa.

Runoilija elää affektien voimasta. Hän tutkii ennen muuta primaariaffektien – erityisesti rakkauden – syntyä, mutta myös syyllisyyden kaltaiset negatiiviset tunteet kiinnostavat häntä. Polariteetit kumoutuvat, koska elämään kuuluu aina kuolema, rakkauteen viha. Rakkaus on silti elämää kantavin tunne.

Tsvetajeva eli myös mystiikan voimasta. Pienillä, näennäisesti merkityksettömillä tapahtumilla, jotka saattavat muilta jäädä huomaamatta, saattoi olla hänelle – aidolle runoilijalle – pienuuttaan suurempi, toisille näkymätön merkitys.

Viimeisessä tekstissä käsitellään allusiivisesti toisiinsa liittyvien konkreettisten kuolemien (Rilke, venäläinen poika Vanja G., ranskanopettaja Jeanne Robert) kautta vanhan maailman – ruumiillistuneena Venäjään ja Ranskaan – kuolemaa. Runoilijan proosa kurottaa kauemmaksi ja taaemmaksi kuin lukijaa vaivaamaton helppo narratiivinen proosa. Se ei päästä helpolla, mutta voi antaa paljon lukijalle, joka näkee maailmaan sukeltamisen vaivan.


tulossa julkaisuun Kaltioon

Comments

Okawa Ryuko said…
Olá! Obrigada pela visita ao meu blog sobre Angola. E sabes português e tudo! Que interessante estares a escrever um livro sobre Portugal! Espero que venha a ser traduzido. Este teu blog deve ser muito bom, mas só compreendo os nomes portugueses que aparecem de vez em quando... Vai espreitando o meu blog porque Angola vai surpreender-te e vou lá pôr muitas mais fotografias. Até à próxima!
dahl said…
Tenho de saber um pouco portugues porque estou a traduzir uma antologia da poesia portuguesa contemporânea para finlândes... Estudei português na Universidade de Lisboa por um ano, e depois frequentei ao curso de verão. Então, estou só uma novata com a lingua e preciso muita pratica, com os verbos, espressões idiomáticas etc.

Muito obrigado pelo cumprimentos e até logo! Já visitei Nigeria no ano passado..

Popular posts from this blog

SLE ei estä pianistia toteuttamasta unelmiaan

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale