Laadukasta vapaa-aikaa

Laadukasta vapaa-aikaa

Kansanedustajan tehtävät pian jättävä Osmo Soininvaara uskoo, että suomalaiset voisivat vähentää työntekoa ja lisätä laadukasta vapaa-aikaa. Hän aikoo itsekin omistautua pian kirjoittamisen ja luennoimisen lisäksi myös perheelle, jolle on edustajavuosina jäänyt liian vähän aikaa.

Yhteiskunnallista vaikuttamista jo teini-iässä muun muassa Biafra-toimikunnassa, Enemmistö ry:ssä ja Koijärvi-liikkeessä toiminut veteraanivihreä pystyy tuskin koskaan lopettamaan.

Häneltä on juuri ilmestynyt kymmenes teos Vauraus ja aika (Teos), jossa hän esittää yksinkertaisen teesin: ”Vauraus on muuttunut päämääräksi, jolle alkuperäinen päämäärä, hyvä elämä, on uhrattu. Mahdollisuutemme hyvään elämään olisivat paremmat, jos malttaisimme vaurastua hitaammin emmekä pilaisi elämäämme kiireellä ja turhanaikaisilla taloudellisilla huolilla. Terve pyrkimys parempaan muuttuu ahneudeksi, kun vaurauden himo vie suhteellisuuden tajun.”

-Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa, joissa tietty vaurauden aste on jo saavutettu, voisi tehdä valintoja laadukkaan vapaa-ajan puolesta. Tutkimusten mukaan suomalaiset tekevät nyt 14 kertaa enemmän töitä kuin sata vuotta sitten. Samat työt, joihin ennen meni viikko, tehdään nyt kolmessa tunnissa.

Lisääntyvä vapaa-aika

Jos työn tuottavuus nousee vuosittain kolme prosenttia, tämän nousun voisi Soininvaaran mielestä hyvillä mielin hyödyntää lisääntyvänä vapaa-aikana.

-Jokainen voi valita itselleen sopivan työn ja vapaa-ajan yhdistelmän. Perheelliselle sopivat hyvin kuuden tunnin työpäivät, sinkku voi painaa monta kymmenen tunnin työpäivää peräkkäin ja huilata tai bailata pari päivää.

Vauraassa Hollannissa tehdään lyhyempää työpäivää ja peräti 60 % naisista käy osapäivätöissä. Suomessakin suuntaus voisi olla Soininvaaran mielestä kohti lyhyempiä työaikoja.

-Vain Itä-Euroopassa ja Yhdysvalloissa tehdään enemmän töitä kuin Suomessa.

Soininvaaralle vapaa-aika ei tarkoita joutilaisuutta, vaan aikaa, jonka käytöstä voi päättää vapaasti itse.

-En jaksaisi maata uima-altaan äärellä paria päivää kauempaa. Haluan tehdä myös työtä tarpeeksi hitaasti, syventyen ja hyvällä omallatunnolla. Jotain kiinnostavaa tekemistä pitää olla, vaikka kirjoittamista. Se edellyttää taustatyötä ja siihen uppoaa aikaa.

Kun kansanedustajan työt parin kuukauden päästä loppuvat, Soininvaara aikoo keskittyä kirjoittamiseen ja luennointiin, jota hän on jo tehnytkin 90-luvun alussa, pudottuaan eduskunnasta.

-Vietin elämäni parasta aikaa vuosina 1991-1995, jolloin kirjoitin ja luennoin. Aikaa jäi pienille pojilleni ja myös vaimolleni.

Parasta stressinselätystä

Soininvaaran mielestä paras tapa selättää stressiä ja nollata kiireinen päivä, on nousta pyörän selkään ja lähteä junarataa pitkin Vantaalle päin lentoasemalle asti tai tehdä kierros Vanhankaupungin lahden ympäri.

Pyöräily on tietysti myös ekologista, mikä on aina vaihtoehtoisia energiamuotoja puolustaneen Soininvaaran mieleen.

-Ulkomaan pyörämatkat ovat kaikkein paras tapa rentoutua, koska niillä näkee, kuulee ja haistaa. Erityisesti pidän Alpeilla pyöräilystä, vaikka siinä saa kuntoilla samalla. Pyöräily on myös hyvä keino pienentää mahaa: 800 kilometrin reissulla laihduin kaksi kiloa.

Viimeksi Soininvaara pyöräili italialaisella Bianchi-kilpapyörällään elokuussa Viron ympäri. Suunnitelmissa on pyöräillä Alpeilla taas ensi kesänä. Matkaseuraa hän toivoo pojistaan.

Pyöräillessä ajatukset lähtevät liikkeelle ja kypsyvät ehkä hiukan myöhemmin lauseiksi paperille.

Soininvaara on aikaisen talventulon vuoksi jäänyt hiukan jälkeen 5000 kilometrin vuositavoitteestaan, mutta kilometrejä on silti takana jo 4300.

Kiireettömiä hetkiä perheen kanssa

Soininvaara tappaa aikaa kiireettöminä hetkinään älynystyröitä vaativien tietokonepelien avulla. Opittuaan, miten Civilization-stratefiapelin voittaa helposti, Soininvaara on siirtynyt pelaamaan nettishakkia eri puolilla maailmaa asuvien pelikavereiden kanssa.

-Politiikan jätettyäni voin perehtyä paremmin myös digikuvaukseen. Tähän mennessä minulla ei ole ollut aikaa uppoutua esimerkiksi kuvankäsittelyn, värisävyjen ja kontrastin säätämiseen ja kuvan manipuloinnin saloihin

Sen verran kunnianhimoa Soinivaaralla kuitenkin oli, että hän osti järjestelmäkameran, joka taipuu helpommin kuvaajan tahtoon kuin taskukamera.

Soininvaaran lapsista Ohto, 17, harrastaa partiota ja tietokonepelien pelaamista, Ilppo, 15, pelaa jalkapalloa ja soittaa kitaraa ja Helmi, 9, soittaa pianoa ja viulua ja käy partiossa.

Kiireettömiä koko perheen yhdistäviä hetkiä ovat yhteiset ruokahetket perheen kanssa kotona tai ravintolassa.

-Minä ja vaimoni harrastamme molemmat ruoanlaittoa, minä pidän erityisesti intialaisesta ruoasta, vaimo italialaisesta.

Nämä yhteiset hetket tulevat siis lisääntymään, kun kiireinen poliittinen ura on historiaa, mutta yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta ja ajattelemisesta Soininvaara tuskin luopuu koskaan.

-Jatkan lempiaiheeseeni perustuloon syventymistä. Olen myös kiinnostunut pohtimaan, mitä sekavalle sosiaalipoliittiselle lainsäädännölle pitäisi tehdä. Nyt se sisältää liian paljon kannustinloukkuja ja suosii epäterveitä asenteita. Kehittelen myös ajatuksiani järkevästä kaupunkisuunnittelusta, josta oikeastaan aloitin poliittisen toimintani.

julkaistu Yhteishyvä 1/2007:ssä

Comments

Popular posts from this blog

SLE ei estä pianistia toteuttamasta unelmiaan

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale