Hitaammin hyvä tulee

Kiire ei ole hyvä kaveri

Slow-liike kehottaa irtaantumaan kiireestä tietoisella päätöksellä. Ajan voi ottaa omiin käsiinsä.

Vielä 1990-luvun lopulla Carl Honoré juoksi sydän kurkussa kirjeenvaihtajana milloin minkäkin uutisaiheen kimpussa. Lehden irtisanoessa henkilöstöä hän vapautui elämään, jossa sai itse päättää työaikansa. Slow-liikkeestä innostunut Honoré ryhtyi jälleen jälleen vapaaksi toimittajaksi. Aikaa liikeni jälleen perheelle ja harrastuksille. Hän saattoi laittaa ilta-ateriaa tai lukea lapselleen iltasadun niin halutessaan.

-Hitauden ja joutilaisuuden edistäminen vaatii omia konkreettisia päätöksiä. Tartu hitauteen! Kiireelle kenkää!, kehottaa laiskuusmaisteri Jyrki Piispa, joka itse suosii hitautta kävelemällä, tekemällä osapäivätyötä ja jättämällä joka päivään joutotunteja.

Hän muistuttaa, että suomalainen kansanperinne tuntee niin Laiska-Jaakon kuin hitaat hämäläiset. Siinä asetetaan nykyhetki ja vaatimattomampi elintaso kaiken muun edelle aivan samalla tavalla kuin slow-liikkeessä.

Tahdin määräät sinä

Slow-ajattelu ulottaa lonkeronsa kaikkialle. Ydinajatus on yksinkertainen. Ihmisen pitää itse pystyä määrittämään oma tahtinsa. Nopeus ja hitaus pitää saada juuri itselle sopivaan tasapainoon. Myös hidas on kaunista.

Hitautta voi edistää itämaisilla, ajatusta tukevilla harrastuksilla, kuten meditaatiolla. Honoré osallistui kymmenpäiväiseen maaseuturetriittiin nähdäkseen millaisesta asiasta oli kysymys. Monelle nopeuteen tottuneelle meditointi oli aluksi tuskastuttavan vaikeaa. Honoré huomasi pian meditaation tehoavan stressin kuormittavaan mieleen. Meditaatiosta on apua myös migreenistä, sydänvaivoista, PMS-oireista, unettomuudesta, jopa masennuksesta kärsiville.

Slow-ajattelu on kasvattamassa suosiotaan hektisissä työkulttuureissa, esimerkiksi Japanissa. Yliopistosta valmistunut, fureeta-sukupolveen kuuluva Nobuhito Abe työskentelee osa-aikaisesti ruokakaupassa ja kuluttaa lopun aikansa pelaamalla koripalloa, tietokonepelejä ja hengailemalla kaupungilla. Voisiko Aben ratkaisu olla totta Suomessakin?

Rita Dahl

Carl Honoré: Elä hitaammin. Manifesti verkkaisen elämän puolesta. Bazar Kustannus 2006.julkaistu Kotilääkäri 6-7/2006:ssa

Comments

Popular posts from this blog

SLE ei estä pianistia toteuttamasta unelmiaan

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale