Portolainen ravintolanomistaja


Maaltamuuttaja kaupungissa

Domingos Silvan tarina on portugalilaiselle tyypillinen. Han muutti Portoon Minhosta, Vila Verdesta 50 vuotta sitten ja on ollut nyt puolitoista vuotta ravintola Casa Vilaverden onnellinen omistaja (Rua Martíres da Liberdade 226).

Silvan tarina ei ole ainutlaatuinen. Pienet kylät ympäri Portugalia ovat monien vuosikymmenten ajan tyhjentyneet nuorista, jotka ovat lähteneet etsimäan parempaa toimeentuloa isoihin kaupunkeihin, jotkut peräti ulkomaille. Nyt on havaittavissa muuttovirtaa takaisinpäin. Suurissa kaupungeissa opiskelleet nuoret haluavatkin palata kotiseuduilleen, osa toki jää suuriin kaupunkeihin odottamaan onnenpotkua.

Ravintolansa tiskin takana hääriva Silva säälittelee aikojen muuttumista.

-Ajat ovat muuttuneet, vapautta on nyt paljon. Diktatuurin aikaan kansa ei saanut mitaan, koska rikkauksia ei jaettu. Nyt jaetaan, vaikka enemmänkin saisi jakaa vielä.

Silva uskoo, etta toisten ihmisten kunnioituksen eetos kumpuaa erityisesti uskonnosta, katolilaisuudesta ja epäilee, etta maallistuminen ja uskonnon merkityksen vahentyminen ovat ensisijainen syy siihen, etta toisista välittäminen on vahentynyt. Narsismi ja egoismi ovat tulleet keskeisiksi periaatteiksi ja ne käskevat ennen muuta pärjäämaan, hinnalla millä hyvänsä

Toisia kunnioitettiin vielä silloin, kun Silva kasvoi omassa perheessään nuoreksi aikuiseksi.

-Minä olen uskonnollinen, mutta työ tulee kuitenkin ennen uskontoa.

Tämä tarkoittaa sitä, ettei Silvaa näy kirkoissa rukoilemassa työaikana, vaan vasta silloin, kun työt on saatu onnellisesti päätökseen.

Silvan ravintola on myös siitä tyypillinen portugalilainen ravintola tai yritys, että siellä työskentelevät muut perheenjäsenet. Vaimo, joka ennen ravintolanpitämistä työskenteli kodinhoitajana, huolehtii keittiöstä, tytär tarjoilee. Vain poika on erehtynyt töihin parkkipaikalle, tosin Portoon myös.

Ravintola on tyypillinen myös ruokalistaltaan, joka koostuu portugalilaiselle tai minholaiselle keittiölle tyypillisistä ruokalajeista.

-Erikoisuuksiamme ovat turska bragalaiseen tapaan (bacalhau a braga, joka sisältää friteeratun turskan lisäksi perunaa, sipulia, öljyä, tomaattia, pippuria ja valkoviiniä) ja tripas a moda de Porto.

Silvan mielestä osa Portugalin ongelmista on ratkaistu, osa on vielä ratkaisematta. Seuraava hallitus valitaan vuonna 2008, ja Silva odottaa tuota hetkeä kiinnostuneena. Silloin ratkaistaan Portugalin suunta. Myös tämänhetkisellä presidentillä Cavaco Silvalla on erityinen näytön paikka seuraavissa vaaleissa. Taloudellinen kasvu, koulutus ja oikeusjãrjestelmãn toimivuuden lisääminen ovat erityisesti haasteita, jotka hän mainitsi myös uudenvuodenpuheessaan 2007.

Comments

Popular posts from this blog

SLE ei estä pianistia toteuttamasta unelmiaan

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale