Kirkon & Kaupungin uutinen

Kirja kerrallaan -kustantamo parantaa vauhtiaan (23.1.2007)

Kirja kerrallaan on muun muassa Suomen suurin näytelmäkirjallisuuden kustantaja. Omakustanteitakin ilmestyy paljon.

Lasipalatsissa toimivan Kirja kerrallaan -kustantamon markkinointilause ”Pirun hyviä kirjoja” on pirun lapsellinen, mutta muutoin on sanottava, että kustantaja valikoimineen on erinomaisen tervetullut lisä kirjallisessa kentässämme.

Kirja kerrallaan käynnistyi Lasipalatsin Mediakeskus -yhtiön projektina vuonna 1999. Tarkoitus oli testata digitaalisen painotekniikan soveltuvuutta kirja-alalle, säilyttää vanhaa kirjallisuutta asiakkaiden saatavilla ja pidentää kirjan ikää. Liikkeelle lähdettiin 40 teoksen valikoimalla, jossa oli näköispainoksia ja kotimaisia näytelmiä.

Asiakkaat kyselivät mahdollisuutta painattaa omia tekstejään. Omakustantajien palvelu käynnistyi vuonna 2002. Seuraavana vuonna kustantamon tiloissa aloitti pienten laatukustantajien kirjoihin erikoistunut Kirjakauppa Kirja. Tarjolla on myös vanhempia painoksia ja kirjaharvinaisuuksia.

Kirja kerrallaan on Suomen suurin näytelmäkirjallisuuden kustantaja. Vuosittain ilmestyy 15–25 uutuuskirjaa, näytelmiä, runoja, kulttuuriin liittyvää kirjallisuutta sekä näytelmien käännöksiä ja näköispainoksia. Nimikkeitä on saatavana jo yli 200. Omakustanteensa on painattanut yli 400 kirjoittajaa.

Monet näytelmätekstit toimivat hyvin luettuinakin, teatterinautinnon ja -tajunnan laajentajina ja syventäjinä tai itsenäisinä taideteoksina. Esimerkkejä viime vuoden parhaista paloista ovat Juha Jokelan Fundamentalisti, Heini Junkkaalan Sexton, Anna Krogeruksen Rakkaudesta minuun, Esa Leskisen Hyvin päättyy kaikki ja Laura Ruohosen Yksinen.

Tänä keväänä ilmestyvät muun muassa Pirkko Saision Kuume, joka kertoo elämän tarkoituksen katoamisesta pienessä syrjäisessä seurakunnassa, jossa hiippakunnan lähettämä tarkastaja paljastaa salaisimmat synnit...

Raila Leppäkosken Sakset, kivi, paperi on tragikoominen näytelmä perheestä matkalla maalle. Perheen salaisuuksista puhuu myös Paavo WesterberginKotiin ennen pimeää. Emilia Pöyhösen Valitut. Triptyykki luo kolme henkilökuvaa maailman parantajista.

Kevään runokirjoja ovat Matti Paloheimon kokoelmaTämän elämän osat, teemoinaan vanheneminen ja luopuminen, sekä poEsia-sarjassa Rita Dahlin ironinen ja polyfoninen aikalaisrunoelmaAforismien aika ja Karri KokonVapaat kädet. PoEsian kirjat ilmestyvät samanaikaisesti internetissä.

Janne Villa
janne.villa(a)kotimaa.fi

Comments

Popular posts from this blog

SLE ei estä pianistia toteuttamasta unelmiaan

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale