Kirjallinen meemi

Yön iloksi huvittelen ja vastaan Anitalta löytämääni meemiin:

Ota yhdeksäs kirja kirjastosi viideltä hyllyltä ja sano niistä jotain viisasta.

Anita oli löytänyt tämän Dionysoksen keväästä.

Haen omat viisi teostani erilaisilta hyllyiltä.

1. Thomas Mann: Taikavuori II. En ole vielä päässyt tämän suurteoksen kimppuun, itse asiassa suurin osa omissa hyllyissäni makailevista kirjoista on lukemattomia, kun töiden tai muiden vuoksi tulee koko muita, uusia teoksia luettavaksi.

2. Sanna Karlströmin Taivaan mittakaava. Sannaan tutustuin Nihil Interitin runoryhmässä. Sydämellinen ihminen, taitava kirjoittaja, joka noudattaa tarkasti omaa poetiikkaansa.

3. Nietzsche by Martin Heidegger. Volumes 3 & 4: The will to power as knowledge and as metaphysics. (HarperCollins 1991). Minulla on muutama hyllyllinen humanistista ja yhteiskuntatieteellistä kirjallisuutta, joista useampi kaunon tavoin odottaa, että pääsen niiden kimppuun kenties eläkkeellä.

4. The Foucault Reader, ed. by Paul Rabinow. (Penguin Books 1984). Foucault´n tärkeimmät ja vähemmänkin tärkeitä teoksia minulla on sekä ranskaksi että englanniksi. Tämä Rabinowin kirja on hyvä nopea johdatus Foucalt´n tärkeimpiin aihepiireihin: ajatuksiin hulluudesta ja sivilisaatiosta, kurista, biovallasta, seksuaalisuudesta ja minätekniikoista. Aivojen rasittaminen tieteellisellä kirjallisuudella aika ajoin on nautinnollista - vastaa minulla ehkä viininmaistelua ja Foucault kuuluu viinien eliittiin. Tämä lauseen "kehittäkää oikeutettua outouttanne" laukaisija on ollut suosikkini siitä lähtien, kun kuulin hänestä ja hänen ajatuksistaan ensimmäisen kerran sosiologian johdantokurssilla. Kiitos vain sille opettajalle, joka tajusi nostaa hänet heti esiin. Tenttivastauksestakin taisin saada 3+:n; se on helppoa silloin, kun aihe kiinnostaa.

5. Teresa Rita Lopes: Álvaro de Campos, livro de versos. (Editorial Estampa 1993). Pessoan heteronyymeiltä on viime vuosikymmeninä ilmestynyt monia kriittisiä editioita hänen omista ja heteronyymien runoista (hän teki niihin jatkuvasti muutoksia, tutkijoilla on töitä). Tämä on paras saatavilla oleva valikoima glasgowlaisen laivanrakennusinsinööri de Campoksen runoista alkukielellä, portugaliksi.

Comments

Popular posts from this blog

Malawi folk-tale

Surullisen hahmon ritari

Apurahapaja I saa jatkoa lokakuussa - ilmoittaudu heti!