Bom Jesus do Monte

Bom Jesus do Monte

Taiteilija André Soaresin myöhäisbarokkinen arkkitehtoninen aikaansaannos Bom Jésus do Monte kirkko on uskonnollisen Bragan tunnetuin nähtävyys, jota eivät tule katsomaan pelkästään uskolle omistautuneet pyhiinvaeltajat, vaan maallistuneet ohikulkijatkin. Katolisten pyhiinvaeltajien suosikkikohteen rakentaminen

D. Rodrigo de Moura Teles on restauroinut porraskäytävän ja sivukappelit, jotka ovat aikojen saatossa muuttuneet nelikulmaisista kahdeksankulmaisiksi.

Porraskäytävällä on jo vuoden 1755 maanjäristyksestä tutut motiivit, risti ja aseiden muodostama kehä. Portaat jäävät erityisen voimakkaasti niitä nousevan mieleen: tuntuu kuin kirkko olisi tahallaan tehty mahdollisimman vaikeasti saavutettavaksi. Usko on tehty vain heille, jotka haluavat ponnistella tarpeeksi sen eteen.

Kirkko on kuuluisa portaistaan, Via Sacrasta, jonka 17 välitasanteella olevat kappelit kuvittavat pyhää tietä. Jokaisen kappelin vieressä on pakanallisin motiivein, esimerkiksi tulen ja sodan jumalilla, symboliset eri aisteille omistetut viisi lähdettä, allegorisia patsaita ja muita barokkisia koristeita, jotka on omistettu eri teemoille: pyhälle tielle Via Sacralle, viidelle aistille, hyveille, Mooseksen maalle ja aivan ylimpänä kahdeksan raamatullista hahmoa osallistuu Jeesuksen tuomitsemiseen.

Vielä on viiden aistin portaikko allegorisine lähteineen, joilla inhimilliset aistit kohtaavat irrationaalisten olentojen kanssa.

Jos voimat eivät riitä portaiden kipuamiseen, voi valita köysirattaiston, jolla pääsee kolmessa minuutissa ja keskimäärin 285 metrin korkeudessa sen kukkulan huipulle, jolla Bom Jesus do Monten kirkko sijaitsee.

Ainakin kannattaa portaiden alapäässä ollessaan kohdistaa katseensa ylöspäin, koska alhaalta katsottuna graniittiin tehdyt lähteet muodostavat ehtoollismaljan, jonka yläpuolelle asettuu itse kirkko.

Eurooppalaisen barokin keskeisiä luomuksia

Alun perin portaikon yläpäässä komeili Dom Rodrigo de Moura Telesin rakennuttama kirkko, joka oli raunioina ennen kuin Dom Gaspar de Bragança käski rakentaa tilalle nykyisen kirkon. Siellä voi ihailla Pedro Alexandrinon 1700-luvulla maalaamia tauluja. Kirkon vieressä on myös veljeskunnan museo, joka on täynnä uskonnollista taidetta. Lisäksi siellä on ollut vuodesta 1918 kirjasto.

Bom Jesus do Monten kirkossa ja sen ulkopuolella luonnon työt yhdistyvät ihmisen aikaansaannoksiin. Kirkko on Portugalin keskeisiä myöhäisbarokkisia luomuksia, jonka kehittämiseen osallistui André Soaresin lisäksi kenraali Vila-Lobos. Luonnollisesti se on samalla Pohjois-Portugalin uskonnollisen keskuksen Bragan tärkeimpiä nähtävyyksiä.

Bom Jesus do Monte on myös eurooppalaisen barokkiarkkitehtuurin keskeisiä saavutuksia, ja sillä on keskeinen asema bragalaisen taiteen historiassa.

Kirkkoon pääsee Bragan keskustasta puolen tunnin välein lähtevällä bussilla.

Linja-auto numeron kahdeksan vie ja tuo keskustasta Bom Jesus do Monten kirkolle, joka sijaitsee Tenõesin kaupunginosassa.

Alueella on joitakin hotelleja, mutta koska kyse on Bragan tärkeimmistä nähtävyyksistä, hinnat ovat korkeammat kuin keskustassa. Uskonnosta – ja kohtaamisista yleensä - kiinnostuneille Bragan-kävijöille kiinnostavampi yöpymispaikka on lähetyssaarnaajien ylläpitämä matkustuskoti, jossa aamiaisella istuu ehkä samassa pöydässä lähetyssaarnaajan kanssa.

2000-luvun maallistuneessa Portugalissa kirkon vieressä voi sijaita vieressä puisto ja tenniskenttä, kuten Bom Jesus do Monten tapauksessa. Joskus menneinä vuosisatoina tämä olisi ollut mahdotonta – mutta menneet ovatkin menneitä, eikä niillä ole enää paljon väliä.

Bragan keskustasta lähtevä linja-auto numero yksitoista vie toisen nähtävyyden, São Martinho de Tibãesin luostarin luo.

Parhaat vierailuajat katolisiin nähtävyyksiin ovat yleensäkin pääsiäinen tai suojelupyhimyksen Pohjois-Portugalin suojeluspyhimyksen São Joãon kunniaksi järjestetty juhla kesäkuussa, jolloin kirkoissa messutaan.

Braga pähkinänkuoressa:

Kaupungin roomalaistaminen oli alkanut jo 200 e.K.r., jolloin se tunnettiin Galician pääkaupunkina ja kristinuskon keskuksena Bracara Augustana. Arabit tuhosivat kaupungin 600-luvulla. Vuonna 1070 Bragan ensimmäisen piispan Dom Pedron äiti teki Bragasta hiippakunnan. Katederaali rakennettiin 1089 ja siitä lähtien arkkipiispat olivat seudun todellisia hallitsijoita. Muun muassa Portugalin itsenäisyyttä eniten edistänyt Dom Peculiar ja D. Nuno Alvares Pereira ovat vaikuttaneet täällä.

Löytöretkien aikaan Bragassa elettiin kuumeista uskonnollista aikaa. Silloin seudulle rakennettiin monia luostareita ja kirkkoja, joissa olivat vallitsevina roomalaiset piirteet. Myös eri uskonnolliset yhteisöt voivat hyvin.

Kaupungissa oli vielä 600-luvulla piispa, ja sen pitkää historiaa voi seurata monumenttien ja rakennusten avulla.

1700-luvulla barokki valtasi Bragan, ja saman vuosisadan lopulla oli neoklassismin vuoro.

Ranskalaisten hyökkäykset ja vapaustaistelut 1800-luvulla saivat aikaan konflikteja ja tuhoa. Brasiliasta palanneiden maahanmuuttajien investointien ansiosta Bragan kaupunki saatiin kukoistamaan taas. Bragaan nousi uusia rakennuksia, joiden vaikutteet olivat Atlantin valtameren toiselta puolen.

Aivan viime vuosina kaupungin infrastruktuuri on kehittynyt. Linja-auto- ja junayhteydet Bragan ja Portugalin tärkeimpien kaupunkien välille ovat parantaneet myös kaupunkilaisten yleistä elämänlaatua.


Comments

Popular posts from this blog

Malawi folk-tale

Apurahapaja I saa jatkoa lokakuussa - ilmoittaudu heti!

Surullisen hahmon ritari