Myöhästyneet onnittelut, puffausta ym.
Myöhästyneet onnittelut Nobelin kirjallisuuspalkinnon voittaneelle Orhan Pamukille, jonka kirjoista itseäni viehättää erityisesti Istanbulin niin aistimellisista kuin älyllisistä näkökulmista henkiin herättävä Istanbul-esseekirja. Kyllä Pamukin romaanijärkäleetkin tietysti sukeltavat turkkilaisuuden ytimiin. Lainaus HS:n Kulttuurin uutisesta:

Modernin perinteen mukaisesti Pamuk on isojen kertomusten kirjailija, joka luottaa pikemminkin eeppiseen kerrontaan kuin pirstaloituneeseen juoneen. Hänelle kertomus on kompassi, jolla suunnistaa ajan, paikan, toiminnan ja hengen vaikeassa ja pettävässä maastossa.

Pamuk haluaa löytää perille eikä eksyä – pitää lukijankin matkassa. Se tekee hänen romaaneistaan helposti lähestyttäviä.

Postmoderniin kirjallisuuteen seitsemän romaania kirjoittaneen Orhan Pamukin liittää lähinnä hänen kerrontatekniikkansa, hänen kerronnalliset ratkaisunsa. Aika ajoin kertoja keskeyttää tarinan, kommentoi sitä ja tekee itsensä lukijalle tiettäväksi. Näin viattoman realismin pinta särkyy – kuten esimerkiksi yli 500-sivuisessa romaanissa Lumi (2004).

Ja saman lehden lainaaminen jatkuu. Matti Rinteen kirjoittaman Kiilan historiikin arvioinut Pekka Tarkka ei usko kovasti tulevien kiilalaisten taiteilijoiden sivistyneisyyteen tai edes lukutaitoon. Dillet mitkä dillet, ja selkokielisyyshän on vain kansan syviä rivejä, ei TODELLISIA älykköjä varten, distinktion halu se on, mikä kriitikon suonissa loppuun asti jyllää, täytyyhän sitä oma asemansa tietää ja tunnistaa:

Rinne kääntää tutkimusten tuloksia yleiselle kielelle. Kirjasta tulee kulttuurihistorian helppotajuinen kertauskurssi, jonka selkokielisyys on varmaan tarkoitettu Kiilan tuleville jäsenille.

Lopuksi puffi parista tulevasta tapahtumasta:

18.10 Kiilan kirjallisuusklubi Taiteet vuorovaikutuksessa Taidehallin klubilla alkaen klo 19


Anna Koivula, Rosa-Maria Lehto ja pianisti Ville Matveinen esittävät improvisaatio-oopperaa Rita Dahlin runoihin, laulaja-lauluntekijä Samae Koskinen, Risto Oikarinen & saksofoni, improvisaatiorunoryhmä Muuntaja, lausuntaryhmä Siitä pitäen, runoilija-muusikko Jyrki Pellinen

Kirjamessut, perjantai 27.10, klo 11 Katri Vala -lava

klo 11:00
Markku Kaskela, Risto Oikarinen, Anna Koivula, Rosa-Maria Lehto, Ville Matveinen

KIRJAVA KIILA

Kirjailija- ja taiteilijaryhmä Kiila ry:n tarkoituksena on edistyksellisen kirjallisuuden ja taiteen kehittäminen. Tätä tarkoitustaan Kiila on toteuttanut 2006 70 vuotta. 2000-luvun Kiila on entistäkin poikkitaiteellisempi yhteisö, joka tuo yhteen niin kirjailijoita, kuvataiteilijoita, muusikkoja kuin teatterintekijöitä. Yhdessä tekeminen ja yhteiskunnallinen tiedostavuus yhdistää niin nuoria kuin vanhempia kiilalaisia edelleen. Kirjava Kiila-tilaisuudessa esiintyvät runoilijat Markku Kaskela ja Risto Oikarinen saksofoneineen. Anna Koivula, Rosa-Maria Lehto ja pianisti Ville Matveinen esittävät improvisaatio-oopperaa Rita Dahlin runoihin. Tilaisuuden juontaa Jukka Mallinen.

Comments

Popular posts from this blog

Malawi folk-tale

Apurahapaja I saa jatkoa lokakuussa - ilmoittaudu heti!

Surullisen hahmon ritari